Email

studio@stefanoboeriarchitetti.net

Phone

+39 02 55014101

Sede Italiana

Via G. Donizetti, 4
20122 Milano IT

雪松之塔

雪松之塔

图片

项目

雪松之塔

地点

Chavannes-Prés-Renens, 洛桑, 瑞士

年份

2015

类型

住宅

Credits

Stefano Boeri Architetti
Partners:
Stefano Boeri
Michele Brunello

Project leaders:
Marco Giorgio
Marco Bernardini

Design team:
Moataz Faissal Farid
Julia Gocalek
Cécile Cannesson

Agronomist and Landscape designer:
Laura Gatti

Structures:
BuroHappold Engineering | Building Environments – London
Weinmann-Energies SA – London

Promoters:
Entreprise Générale Bernard Nicod SA – Losanne, CH
Orllati Real Estate SA – Biolay-Orjulaz, CH

Promoter and Organisation of the competition:
Commune de Chavannes-près-Renens, CH

“雪松之塔”不只是一座大厦,也不单单是一座高大的住宅楼。 它是一个崭新住宅模型的原型,一座结合了舒适的公寓与秀丽湖景,被植物世界所环绕的建筑;尤其是在那些已栖息在地域里的各种雪松的包围下,这里简直是天堂之门,是洛桑北部的地标。

“雪松之塔”是体现城市领域与自然领域之间新关系的生活符号,在湖泊,森林与田野之间印证了自然与城市的绝妙平衡;这些元素构成了“Chavannois”景观与莱蒙湖的DNA。

建筑高117米,规划面积为52 x 15.5的长方形,面向南北,高36层,设施包括健身房,办公室,住宅和餐厅等。建筑将承载超过100棵树(4种类型的雪松)并覆盖以总计3000平方米左右的灌木和其他植物。大楼的特点是具有可变长度的悬臂元素,丰富了外立面并打破楼层的规整性。这些突出的悬臂主要位于南面与正东部和西部的外墙3米以上的位置。公寓的阳台延伸了外部空间,使得人们能够充分享受风景。住宅楼旁有一个5000平方米的购物中心。

该项目明确区分了住宅区域与商业区域。这些功能的区分使得三个不同的建筑彼此关系密切,并通过一个开放的公共空间互相联结。对项目的设计规划整合了三个主要建筑物,建立了一种体量/空隙的关系,使得建筑和公共开放空间互相交替。建筑体之间的空间是充满活力的环境,有着充分的活动性与社交性。将塔楼与基座分开的设计是为了引入公共活动,在公共与住宅焦点上丰富塑造了社区的元素之间的城市关系。

在众多公共干预中,这栋塔楼区域的植入是最发展完善的,新的建筑物沿南北方向植入。它们重新定义了整个介入的观点和过程,以及现场,城市,高速公路,地面之间的关系。

“Les Terrasses des Cedres”  is the living symbol of a new relationship between the urban sphere and the natural sphere, confirming  the extraordinary balance between nature and city, between the lake, the forest and the fields; these are the elements that make up the DNA of “Chavannois” landscape and lake Leman.

The construction is a 117 meters tall tower, with a rectangular plan of 52 x 15.5 meters, oriented north-south, composed of 36 floors that include a gym, offices, housing, and a restaurant. A structure that will host more than 100 trees (4 typologies of cedars) covered by shrubs and other plants over an area of  3000 square meters, the volume of the tower is characterised by the presence of cantilever elements, of variable length that animate the facades and break the succession of levels. These prominent elements are cantilevered over 3 mt mainly on the south facade and punctually on the east and west facades. Since the apartments loggias offer an extension of the outward space to fully enjoy the scenery. The residential tower is accompanied by a 5000 square meters shopping mall.

The project establishes a clear separation between the residential, and the commercial. The distinction of these functions resulted in the drawing  of three different buildings in close relationship with each other, connected by an open public space. The design of the plan integrating the three main buildings establishes a mass / void relationship where architecture and public open space are alternated. These spaces between buildings are living environments, full of activity and sociability. The choice to separate the tower building from the base, designed to accommodate public activities, favours the creation of urban relationships between the elements that shape the neighbourhood, both in public and residential focal point.

The implantation of the tower site is the most developed of any public intervention, where new buildings are implanted along the main north-south directions. They redefine the view and the course of the whole intervention and the relationship between the site, the city, the highway, the ground.